lördag 30 mars 2013

rapport från slummen

I torsdags träffade jag en svensk tjej som just är i Thailand tillsammans med sin skolklass för att jobba internationella frågor ur olika perspektiv....Ella hade valt att studera klyftorna mellan fattiga och rika, så av den anledningen kontaktade hon mig. Jag tror hon fick nog ihop ganska mycket material denna dag... Först träffade vi Wasana och hennes snabbt växande familj....det börjar kännas som att det bor en syster el bror i varje hus/skjul snart(hon har 5 systrar och 5 bröder och alla dom har massor av barn och barnbarn). Idag ville Wasana att jag skulle följa med och träffa systern vars tvillingsöner har vuxit upp hos Wasana. (Den historien finns nog bland tidigare inlägg)så efter fängelsestraff och annat så har hon också hamnat i samma kvarter.... Systern som vi påbörjade ett annat byggprojekt med för 1,5 år ....har nu sagt att det bygget ska återupptas i slutet av nästa månad. Då ska hon ha fått ihop de pengar som behövs för att bygga klart. Under tiden bygget har stått still har sonens familj utökats med ännu en dotter....och om några månade kommer ytterligare ett litet barn. Troligen måste de bygga på några våningar på huset som inte blir mer än 15 kvadratmeter
stort!!!




och att "huset" skulle behöva rivas/renoveras råder det väl inget tvekan om ...men frågan är om det ska ligga under Häng På projektet?? Vi kom i alla fall överrens om att jag ska tänka på saken och så erbjöd jag systeryster att komma med och göra galgar...så vem vet om några månader kanske hon har visat att hon verkligen vill försöka förändra sin situation och då kan det kanske bli aktuellt att ge ett litet bidrag plus att hon kan få låna en del för att bygga sitt nya hus.




De två barnen är barnbarn till Wasanas syster....när jag frågar var föräldrarna är så får jag till svar att mamman har stuckit och pappan, hennes son sitter i fängelse!! Äpplet faller inte långt från trädet ....

Senare på kvällen när vi packade galgar i lokalen blev det flera anledningar till att diskutera detta med Sex&Samlevnad....varför finns det ingen information i skolorna? Det är t o m förbjudet att informera. Det är så otroligt mycket undomar som blir gravida och som måste fullfölja graviditerna eftersom abort är också olagligt... Att sedan preventivmedel, kondomer och en del p-piller är gratis verkar ändå inte ha nått ut till ungdomarna i dessa kvarter.

Det blev stora gapskratt när jag försökte hålla i lite information om detta lite senare. Jag kan förstå att de skrattade när jag på min knappa thai pratar om att få killarna "att trä på en plastpåase där nere"....får nog ta in experthjälp till nästa gång, eller ta fram ordlistan!

onsdag 27 mars 2013

Samsung Galaxy....larvigt

Jag är i valet och kvalet att skaffa mig en annan telefon....jag blev nämligen helt förälskad i en liten larv, som min vän Eva fotograferat med sin Samsung Galaxy....otroligt vackra färger och mycket andra finesser som jag tycker låter bra. Egentligen är det inget fel på min Iphone men jag tänkte att Hugo skulle få ärva den....han har nämligen åkt wakeboard med sin telefon i bakfickan....så den är minne blott!



Färgerna är inte lika fina efter att jag fått dom via mail....men jag är lika förälskad i denna lilla krabat Ganska LARVIGT va?

måndag 25 mars 2013

Nästan som systrar....

är smålänska Marie och Wasana, de har känt till varandra i många år nu, och detta var andra gången de möttes live. Marie el Mali...som alla thailändare uttalar namnet, har sponsrat wasana och Fon ända sedan jag första gången berättade om Fon och hennes handikapp. Här kan ni läsa om tidigare möten.

Wasana hade väntat länge på att vi skulle dyka upp...och det gick inte att ta miste på att det var glädjetårar som rann utför kinderna när hon äntligen fick krama sin Mali igen.
Jag hade berättat att Marie hade med sig båda en stor del av sin familj och Wasana ville absolut att vi skulle komma hem till henne hela gänget. Amanda, som har ungefär samma handikapp som Fon och är lika gammal, fick inte vara med denna gången heller. Thailand är inte speciellt handikappvänligt varken för de som bor här eller för turister. Men Marie hade med sig foton så Wasana och Fon fick ändå se henne.



Bilderna:
Wasana är överlycklig när "sverigesyrran" dök upp.
Hela gänget samtalar ute på trappan....som vanligt när det är besök på gång så visar Fon att hon vill komma upp och umgås.
Marie....denna lilla familjens skyddsängel, jag tror att Fon också vet det.
Lian(Maries barnbarn) hade många frågor när vi knallade fram genom de trånga gränderna....på ett ställe stannade vi och pratade med en en grupp barn i hans ålder....olika världar vi lever i.

Innan vi lämnade Wasana....hade Marie med sig en penga-gåva från sin mor Gun-Britt och hennes väninnor i syjuntan hade skickat med....Marie bad henne att använda åtminstone en liten del till sig själv...kanske en skön massage för sin ömma rygg :) Läs Maries inlägg på kommetarer här nedanför:::

torsdag 21 mars 2013

Hang On Hangers.....intar ryska marknaden

....ja vem vet? fast i dagsläge handlar det "bara" om en första leverans med barngalgar. Faller dessa ryssarna i smaken så räcker det ju med att 1% av dom vill köpa en galge var, så har vi jobb så det räcker en lång tid framöver ;)



söndag 17 mars 2013

Aspire sponsrar Hang On

Aspire....det gym som jag tränar på (då och då är väl bäst att tillägga;)bjöd in till 70-tals party uppe på taket. Så de allra flesta kom i outfits a la Susanne Lanerfelt....gav verkligen nostalgivibbar. Det blev en nyinvigning av det fina utomhusdelen av gymmet....där de 6 instuktörerna senare på kvällen fick publiken att satsa pengar på antalet repetitioner av en viss övning t ex hur många rep Henrik kunde hiva en skivstång med 40 kg tyngder från golvet och upp med raka armar under 5 min!!! Han lyckades med 65 repetioner....någon satsade 5 baht per rep och någon annan 50 baht!!! Så under kvällen samlades det en massor pengar....som jag senare fick ta emot som en enormt stor check till Hang on Hangers verksamhet och projekt(tyvärr har jag ingen bild, men det kanske kommer) med en summa av fantastiska 20.400 Baht!



 
Tack alla Aspire fans!!

 


några bilder från gårdagens partaj....

torsdag 14 mars 2013

Böcker och tvål....

Mellan blogginläggen har jag faktiskt hunnit med att ligga på en sandstrand på den lilla mysiga ön Koh Tao några dagar. Vore det inte för att det var ganska långdragen resa att ta sig dit, så skulle jag gärna åka tillbaka snart igen. Snorklingen var fantastisk, jag förstå att detta är ett "dykarnas paradis". På "vår resort" var det nog bara jag och min väninna som inte var där för att ta dykcertifikat!!

Nu  tillbaka i Bangkok är det bara galgar som gäller....vi har fått 2 STORA (med våra mått mätt)beställningar på galgar. Båda kan förhoppningsvis leda vidare till fler beställningar :) Inte nog med detta....jag har också hunnit med att träffa och presentera Hang On projektet för en hel drös med intressanta människor...och självklart hoppas jag att detta ska leda till att Hang On Hangers fortsätter att spridas över världen.
Igår packade vi galgar ihop med tjejerna i slummen igen....det är lika trevligt och tröttsamt varje gång!! Både väninnan och jag kände oss helt slutkörda efter några timmars jobb en bastuhetlokal. Värmen tar knäcken på mig just nu!


 

Nän dök upp först av alla....hon och hennes lilla dotter hade varit på en föreläsning om vikten av att läsa böcker för sina barn. Det känns verkligen roligt att veta att även de som bor i slummen får ta del av denna viktiga information.

 

En hel kasse med böcker plockade nän upp och visade....allt från en pekbok i plast till minsta tjejen till böcker som passade upp till skolåldern hade de fått. Där fanns t o m en ljudbok




inte utan att man blir lite glassugen i denna hetta....




så stannade vi till hos kvinnan som jag tidigare skrivit om, hon berättade att hon nu mår mycket bättre och att hon startat en egen liten tvättmedelsfabrik....i det halvt ihoprasade skjulet mitt emot där hon bor.

 
Vi blev inbjudna och fick en lektion i hur man tillverkar tvättmedel. Jag fick med en provflaska hem för att testa....det ska fungera även i tvättmaskin.

måndag 4 mars 2013

repris på "Cooking with Poo"

 .....och besök på Klong Toey Market. Jag har lagat mat med Khun Poo åtskilliga gånger sedan hon öppnade sina kurser i thaimatlagning för sådär 5 år sedan. Inte för att jag lagar så mycket thaimat här hemma men det är ändå kul att veta att jag kan OM jag skulle få för mig att laga en Thom Yam Kung....Som tham eller Pad thai och bjuda på någon dag.
Att det blev en kurs idag beror på att jag har besök av en  väninna från Sverige....och då passar det bra att förkovra sig i det thailänska köket.

























Som alltid börjar kursen med en tur till den närliggande Klong Toey market.....fantastiska drivor av
färggranna grönsaker och frukter. Den lille goe killen var inte till salu även om vi erbjöd ett högt kilopris för honom ;)





djurmarknaden är inte lika trevlig att se....fy jag gillar inte att se hur plågsamt många djur har det innan de slaktas. Paddor i nätpåsar, krabbor med fastbundna klor, gäss och kycklingar i trånga burar....



Killen i grönt....tyckte det var kul med en falang(jag) som ville smaka på alla grödor han sålde....

Efter avslutad kurs...nu är vi riktiga hejjare på Thai cooking!!

söndag 3 mars 2013

Filmteamet kom tillbaka

Max och Mikael, killarna som gjorde filmen om Hang on Hangers har kommit tillbaka för att göra en uppföljning. Igår blev det en heldag i slummen. Redan klockan 9 började de filma och klockan var nästan 7 innan vi lämnade Wasana och de andra kvinnorna. Fortfarande saknas lite bilder och en intervju (min). Svårt att förstå hur mycket material och jobb det ligger bakom en film som inte är mer än några minuter lång.... Nu ska jag inte berätta så mycket....utan både ni och vi får vänta på Hang On Hangers del 2. Båda killarna gör denna film helt ideellt....Max har t o m tagit sin semester för att vara här och göra denna film. Vi fick tolkhjälp av Marcus-Ekatchai som också ställde upp helt ideellt....vilka fantastiska killar!!



 







Dels filmades det i lokalen men sen också hemma hos flera av tjejerna....det var stor uppståndelse hemma hos vissa.