torsdag 20 juni 2013

Midsommar i Sverige

Jag skäms lite...för att jag inte ens skrivit att jag tagit semester! Ni som känner mig förstår säkert att det beror på att jag inte fått igång min egen dator. Det är samma varenda sommar....vilken av alla de där olika anslutningarna ska man välja?? Halebop, 3 el 4 eller telia???
Jag har inte lust att skriva hur det gick...men funkar gör det inte, så tills Stefan kommer hem och reder ut det hela så surfar jag lite när jag är hos dottern i civilisationen ;) allvarligt talat så ser jag fram emot en internet fri midsommarhelg med 4 grabbar som nu ska sysselsättas med annat kul...undrar bara vad man ska kontra med för att de ska tycka det är kul!! Jag hoppas det blir badväder, att fiskelyckan är god och att de lär sig segla den lille optimistjollen ....kanske spikar på lite fler brädor på flotten. Fjärran känns sommrarna som de gillade att dansa smågrodorna runt midsommarstången!




I Bangkok sköter Moew Hang on Hangers verksamhet med bravur....vi skypar när vi har möjlighet och hon skiner som en sol när hon berättar om hur hon sköter det hela. Nästa vecka ska hon hämta upp material för att fixa hängare till vår nya specialbeställning....inte en galge som inte är perfekt slipper igenom hennes stenhårda kontroll numera. Lika noga är hon när det gäller den stora beställning vi har från Sverige....ännu viktigare att galgarna blir fina när de som beställer inte kan syna galgarna innan de ska sändas iväg.

ÖNSKAR ER ALLA EN SKÖN MIDSOMMAR HELG....

ps....den underbara blomsterbilden har jag lånat på webben.





onsdag 12 juni 2013

nya medarbetare på uppdrag

nu börjar det dra ihop sig tills min semester börjar....tur att mina nya medarbetare numera jobbar heltid i Hang on Hangers. Moew började ju redan för 1,5 vecka sedan och Ploy har på något vis bara tillkommit, inte vet jag hur det gått till!! Jag har i alla fall inte hjärta att säga att vi inte har råd att ha 2 heltidare i företaget så hon får väl fortsätta. Förhoppningsvis lyckas vi få en ny bra affär i morgon och då kommer hon att behövas. IM-Fairtrade beställningen som jag skrev om för ett tag sen har gått i lås och vi har redan satt igång tillverkningen...verkligen spännande att jobba på första storordern!! :)

Idag har både Moew och Ploy varit med och sålt galgar på Creators Fair på ett hotell här i Bangkok. En kul upplevelse för dem båda...Moew älskade alla provsmakningsställena och testa det mesta. Ploy visade hur man tillverkar galgar vilket väckte en del besökares intresse och försäljningen gick bra! Håll nu tummarna för morgondagens affärsmöte....det behöver vi!!

måndag 10 juni 2013

Studiebesök och snabba kast

Martin från Vetlanda och Sanna från Växjö...fick kontakt med mig via min dotter som tidigare jobbat ihop med Martin på Särskolegymnasiet i Vetlanda. Senaste månaden har Martin och Sanna varit på studieresa i Chaing Mai där de gjort en studie om handikappades möjlighet till utbildning. När de stannade till Bkk några dagar ville de gärna komma och se några av mina projekt också. Hemma hos Wasana och Fon blev det mycket prat...dels om Amanda och Marie....denna familjens skyddsänglar och sen om skillnaden mellan att vara handikappad här i Thailand eller om man bor i Sverige. Wasana tyckte förstås att det var extra roligt när Martin berättade att han jobbar på Amandas skola.

 
Det var fler vi som slogs om Wasanas uppmärksamhet denna förmiddag....

Smålänningar på besök...



Besökare har vi gott om sedan vi öppnar upp den stora dörren varje dag....många stannar till och är nyfikna på verksamheten. Ploy är redan tillbaka I bkk igen....mostern har åkt tillbaka till NZ där hon tidigare bott, snabba kast kan man säga. Så idag har Ploy bönat och bett att få jobba på HoH...på heltid!! Vi får göra ett försök och hoppas på att de stora ordrarna ska rulla in. En beställning har vi fått idag....så nu gäller det att se till så vi håller vad vi lovar i leveranstid och kvalite. Jag känner mig ganska lugn på de fronten...vi har ju tränat i mer än 2,5 år nu så är klart vi ska fixa detta :)

fredag 7 juni 2013

Moews första vecka på nya jobbet

Jag kan knappast fatta att det är sant....äntligen har Moew börjat jobba heltid i Hang On verksamheten. Jag känner mig så glad över att det blev just Moew, hon är så otroligt bra på att hålla ordning och ännu viktigare ...hon är fantastisk i sitt bemötande med alla de kvinnor vi stödjer. 



Denna första vecka har varit full av diverse jobb och nu börjar vi få lite ordning på saker ting. Vi har bl a fixat klart registret för lagret av färdiga galgar....så nu kan jag bara skicka Moew en kod så vet hon vilken färg och modell jag menar.



 
Polkagrisfärgade barngalgar....fina va??

 
Vi har diskuterat vilka nya tjejer som ska få börja jobba allt eftersom vi hoppas och tror att vi ska kunna öka försäljningen av galgar. Vi vill vara beredda den dag då stororden dimper ner ;)man vet aldrig...igår diskuterade jag ett sammarbete med en ev kund här i Bangkok....spännande som attan!!
 
Förresten måste berätta att vår medarbetare Ploy har åkt tillbaka till kusten....hon ska nämligen bo och hjälpa sin mors moster  i Bahn Phe under hennes sjukdom.....undrar om det var förra helgens resa som gjorde så att denna lösning kom upp?? Ploy fick i alla fall med sig en massa material till att göra galgar....hennes färdigheter klarar vi oss inte utan :)
 


 
Idag avslutade vi veckan på Munjai Café, där vi tog både lunch och stor fika efteråt....vad passer batter efter en vecka som varit så bra! Anji...kvinnan bakom Helping Hands, erbjöd Moew att komma med i den engelskaundervisning som personalen på cafeet och deras övriga personal får varje vecka. Detta var nästan för bra för att vara sant eftersom vi précis fått återbud från den lärare som annars skulle undervisat Moew men som blev tvungen att resa tillbaka till skolan i Kambodja där hon tidigare undervisat.

Sista fotot är från igår kväll då vi, Swea-Bangkok,  hade en jättemysig vårfest hos Susanna & Johanna på F.A.B....deras första elev...visade att hon kunde en hel del när det gäller matlagning.
Killarna på bilden underhöll oss med blandade låtar ....han som sjunger jobbar annars på Munjai Café....så idag har han lagat mat till mig och Moew!!

måndag 3 juni 2013

Vi har varit på turne'....

Nöjda och glada är nu hela Häng På-gänget tillbaka i Bangkok igen. Jag fick lite dåliga vibbar och började nästan tro att vi inte skulle komma iväg i lördags morse. För på 7 bussen fanns det inga platser kvar och 8 bussen vägrade att starta! Det blev att byta till en skraltig gammal buss men som tur var blev den resan inte särskilt lång för vi fick göra ytterligare ett buss- byte....så istället för att lämna Bkk kl 7 som beräknat....gled vi iväg klockan 9!!

Lite skrattretande var det sen att se färjan lämna kajen medan vårt gäng klamrade sig fast vid varandra medan de helt livrädda sakta tog sig ut på bryggan. Då var det var faktiskt rätt skönt att få sitta där och vänta på nästa båt medan alla lugnade ner sig och förstod att man kan inte trilla ner mellan springorna och bryggan håller!



Hela gänget....
 
mycket bad blev det.... men riktiga thailändare badar bara när solen håller sig borta så därför blev det bara foton från söndagen då vädret enl min mening var ganska tråkigt

 
äntligen har jag fått veta hur det får plats så många thailändare i ett och samma rum....
det funkade bra ända tills Moews yngsta dotter spydde rakt ut mitt i natten...
 

 
Mysig kväll på stranden.....BBQ och eldshow, så som det ska vara när man är på Koh Samet

 
Goa ungar.....Ploys son Hok ville först inte följa med, men jag tror han var den som var allra nöjdast med sin resa.....men alla var jättenöjda och har redan frågat om vi kan åka dit igen om ett år.