tisdag 14 september 2010

Laga thaimat

Idag var det alltså dax att lära sig mer om thailänsk matlagning genom Helping Hands. Jag har provat några andra matlagnings-kurser tidigare, men det har inte gett något vidare resultat. Det är så smidigt att köpa med sig några påsar thaimat, när man är på väg hem. Inför dagens kurs var jag mest intresserad av konseptet "småföretag i slummen" inte själva matlagningen. Nu blev det två flugor i en smäll.....vilket blev hellyckat.Vi började med ett besök på den stora Klong Toey marknadaden. Den är öppen varje dag från 02 till 18. Efter 18 städas området innan nya grönsaker occh frukt plockas upp igen. Vi fick lära oss att mellan klockan 5 och 6 kunde man handla riktigt billigt, då var handlarna tvungna att bli av med allt innan städningen börjar.Våra fröknar...khru Noi och khru Pooh, köper champinjoner till Tom Yum Kung soppanFör de flesta sweorna var detta första besöket på marknaden och jag
tror att det imponerade stort. Fina frukter och grönsaker i massor,
fisk och räkor, och mycket annat gott.
Nina och Hilka kollar in vitkålen


Fast det var ju inte alla områden på marknaden som var trevliga att se.....
området där de säljer levande djur är fruktansvärt, fåglarna trängs i burarna, grodor
sprattlar i nätpåsar för att inte tala om doften!!! En upplevelse vi nog helst varit utan.Med händerna fulla av olika påsar från marknaden kom vi till Khru Poohs
lilla lokal. Den ligger i närheten av Baan Chivit Mai, där jag ofta håller
till. Eftersom vi var en stor grupp....8 personer så fick vi turas om att
laga mat. Men alla fick ändå laga alla 4 rätterna......här lagas Pat Thai,
stekta risnudlar med tofu, kyckling och grönsaker.


Katarina hanterar morteln så både lärare och grannar blev
imponerade.....greencurrypaste


Nina med sin green curry....varje portion räckte gott och väl
till 2 personer, så vi fick alla med oss "doggybags" hem.En vanlig meny har 3 rätter plus dessert.....men vi valde till en extra maträtt.
tro nu inte att vi hoppade över efterrätten.....vem kan motstå Mango sticky rice???


Den här kursen kan vi verkligen rekomendera till alla som kommer till Bangkok. Inte nog med att man får lära sig att laga en massa goda rätter, äta så man nästan spricker, få en tur på marknaden, se hur folk i slumkvarteren lever och bor....man birdrar till att människor i slummen får chans att driva sina egna små företag och leva av dem.

1 kommentar:

  1. Låter ju helt suveränt bra. Det här ska jag testa när vi får gäster. Det är ju en superbra aktivitet (som också leder till nåt gott, då känns det ju alltid extra bra)!

    Måste testa köpa deras thai-mat också. Smidig meny på hemsidan. Bra priser. Fri utkörning (över 200 bath).

    Tack för bra tips!

    SvaraRadera