onsdag 1 december 2010

Rundtur i Klong Toey

Marianne och Solveig har fått en ordentlig guidad tur i slummen idag. Vi har både besökt Baan Chivit Mais förskola och sen smycke- och schafs-tillverkning där bla Ploy,"fortfarande-utan-tänder" jobbar. Det man alltid "slås av" är att alla, alltid blir så glada att man hälsar på fast vi bara klampar in lite när som helst.Tandvårdsprojektet med Ploy går väldigt trögt....jag tror vi måste byta klinik. Före jul är väl inte att hoppas på att hon ska få sina tänder men något måste hända.

Wasana fick också besök av oss. Jag vill visa huset för så många som möjligt....där kan de verkligen se att mina projekt blir genomförda. Att en del av gamla rucklet fortfarande finns kvar gör ju att man förstår att det verkligen var nödvändigt att bygga nytt. Wasana har plockat hem symaskinen som min svärmor gav henne för 4 år sedan. Jag vet inte var hon har haft den de sista åren, kanske hos någon som behövde den bättre än hon själv. Nu syr hon igen.....påsar som en del av galgarna ska levereras i.
Jag hoppas hitta några mer syjobb åt henne i framtiden.Efter det gick vi till Helping Hands, en organisation som jag beundrar otroligt mycket. De är fantastiska på att hjälpa fattiga människor till att starta eget eller jobba i deras verksamhet.
Där poppar det upp nya verksamheter hela tiden....matlagningskurser, smyckestillverkning, minibuss-service, grönsaksleveranser, second hand affär, cafe och catering.

"Häng På"- tagsen är nästan slut igen.....och jag har fått reda på ett tryckeri som kan fixa. Det ska bli väldigt spännande att hämta upp...för priset är 80% lägre än där jag tidigare beställt!!!

Nyfikna på hur matlagningskursen går till så gick vi dit en runda.....några kvinnor lagade mat, S var där och fotade och vi kom för att provsmaka.....mmmm. Hos grannen inhandlade vi sedan fina julkort och annat som hon säljer......allt tillverkas av Helping Hands.

Vi avslutade med varsin stor portion nudelsoppa hos kvinnan som varje dag ser till att många fattiga thaiare har råd att äta sig mätta.....20 bath, inget att pruta på!

2 kommentarer:

 1. Jag är så avundsjuk, men inte det minsta missundsam, mot alla dem som kan vara i Bkk nu!!
  Ser fram emot att besöka Helping Hands och kanske lära mig laga Thai. Ser också fram emot att få se Ploy leende med tänder i munnen!!!
  När jag ser bilden på Wasana är det inte svårt att le!! För den som inte sett andra bilder, eller varit där, framstår hennes bostad som ett stort och elegant Chateau. Och visst är det FINT men def. inte stort! Tack Annika för att du gav mig möjligheten att vara med på ett hörn av det minihusbygget!

  SvaraRadera
 2. Jag lovar att göra vad som står i min makt för att Ploy snart ska ha ett snyggt leende.
  Wasana är så glad över sitt lilla hus, man får in mycket på bara 40 m2....förutom boende för 4 personer inryms också fritidsgård, syatelje och barnvagnsförråd. Compact living!!!

  SvaraRadera