söndag 27 februari 2011

morgonrunda

Medan resten av familjen fortfarande sov, smög jag ut på en tidig morgonpromenad. Tidiga söndagsmornar är nästan enda gången man kan promenera på de annars så trånga soierna. På vardagarna spelar det ingen roll hur tidigt man är ute, då är trafiken helt hopplös.Jag gick bort till Thong Lor för att vara med när munkarna gör sina välsignelser och tar emot gåvor från thailändarna. Oavsett veckodag så kommer munkarna dit några tidiga morgon timmar. De flesta personer handlar mat och andra gåvor utmed gatan men en del kommer med en egenkomponerad mat och gåvokorg. Många lämnar också kuvert med penninggåvor
Redan klockan 05 börjar försäljningen... Varje liten korg innehåller en påse ris, mat och efterrätt plus en lotosblomma och några rökelser.

Jag pratade lite men en ung flicka, (14 år)

hon är där varje morgon och hjälper sin mor, innan hon går till skolan, det har
hon "alltid" gjort.

Färdiga hinkar med saronger och annat som munkarna tros behöva säljs också.
En trevlig man som var såååå imponerad av att jag pratade thai!!!!och som ni vet, smicker är ju säljarens bästa knep.....så självklart fick han mig att befria 2 små fåglar från sin bur samtidigt som jag fick göra min önskning.....och i morgon kommer han dit med samma fåglar igen och någon annan betalar en 20:ga och gör sin önskning.Munkarna skålar blir snabbt fulla med gåvor. De flesta munkar har med sig bärare,

det kan vara unga pojkar som går i lära på templet. Men också män som bestämt sig för att börja leva mer efter de buddistiska reglerna och nu vill förbättra sin karma inför sitt nästa liv. Där ingår det att göra goda gärningar.

10 kommentarer:

 1. Det här hade jag velat vara med om!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Är det svårt att ta sig runt på egenhand om man vill se på sevärdheter? typ Grand palace, Wat Arun m.m eller är det bättre att följa med på resebolagens utflykter? Ofta stannar de för att kolla juveler/guld och det vill inte vi.Om man vill åka runt på kanalerna som det ofta står om i resekatalogerna, kan man då fixa det på egen hand? Vad ska man tänka på? Tips! Vart shoppar man bäst? Vi har bara 2 dagar på oss och vill hinna så mycket som möjligt =)
  MVH Maria

  SvaraRadera
 3. Hallå Marie-Ann! Det här vill jag också vara med om. Inte hade velat. VILL!! Kom till Bkk, när jag är där, så gör vi sällskap!
  Annika! Dina bilder är så bra. De förmedlar mänsklighet och värme...och Thaivardag.

  SvaraRadera
 4. Måste erkänna att munkar är inte de jag tycker allra bäst om. Tycker ibland att de utnyttjar folk för att bli uppassade. Däremot gillar jag ders religion, eller det är ju snarare ett levnadssätt. Träffade en "svensk" munk senast jag var i Sri Lanka - det var intressant. Hur som helst, så är det också väldigt intressant läsa Din blogg. I Eksjö väntar vi på våren, men slirar fortfarande omkring på isiga gator./Gudrun

  SvaraRadera
 5. Om folk inte skulle betala för att släppa ut fåglarna så skulle verksamheten upphöra, hur kan man INTE inse det?

  Alla som betalar håller verksamheten vid liv, grattis djurvänner.

  /Chris

  SvaraRadera
 6. Visst och mannen skulle vara utan inkomst,i staden där arbetslösheten är enorm.

  SvaraRadera
 7. Ja eller hur Doris, för den mannen kan bara pina fåglar och blir han av med den trevliga sysselsättningen så blir han arbetslös.

  Jag är väl medveten om hur de fattiga har det i Thailand, det berättigar inte att man får pina djur för det, varken stora eller små.

  /Chris

  SvaraRadera
 8. Det är bara att börja med att erkänna att jag har mina fel och brister jag också.Fast jag räknar nog inte detta till något av mina värsta. Buddister och vi är otroligt olika i vår syn på vad som är djurplågeri eller inte. Jag skulle tex vilja avliva nästan varenda hund jag ser nere i slummen. Många har inte ett pälstrå kvar, magra så revbenen sticker ut, öppna sår och trebenta.
  Är det djurplågeri? Ja,tycker jag. Nej säger thailändarna, alla har rätt att leva.

  SvaraRadera
 9. A-M....klart du ska uppleva detta. Kom hit till Bkk en sväng innan du åker hem till kalla Sverige.
  Maria...köp ett dagspass på Skytrain och turistbåten så hinner ni med massor av sevärdheter. Ni klarar det på egen hand...läs på lite innan. Men lura er inte att hinna så mycket som möjligt utan sitt ner och njut av en kall dricka vid något slitet hak vid floden eller ta massage....för mig känns alla tempel same same och detsamma med alla shopping ställen välj ett för det är i stort sett samma varor överallt.
  Gudrun, håller med dig det finns tyvärr en massa munkar som inte lever efter vad buddismen står för. Men det kanske bara är dem man lägger märke till.
  Doris och Chris....mannen var ingen fattig thailändare som riskerade att bli arbetslös, han gjorde detta för att få bättre karma pengarna gick till munkarna...förklarade han på bästa engelska

  SvaraRadera
 10. Tack så jättemycket för lite tips !
  Maria

  SvaraRadera