söndag 6 maj 2012

..... från slum till soi cowboy


SWEA-Bangkok har  bestämt sig för att ge donationer till olika välgörenhetsprojekt i Thailand. Av den anledningen hade jag besök av Ylva och Lojsan som kom för att höra efter på vilket sätt swea kan vara med och sponsra mina projekt i slummen. Mest diskuterade vi hur lokalen behöver inredas för att så småningom kunna bli en liten "systuga" där man kan samordna ännu fler projekt som  kan  generera i arbetstillfällen för kvinnorna i slummen. Nu hoppas vi på att sweorna hittar sponsorer som kan vara villiga att bidra....vi skulle inte tacka nej till varken kylskåp, diskbänk eller lagerhyllor ;)
 

Som så ofta blev det ett besök hos Fon och Wasanna....nu hade sängen som de fått från sjukhuset blivit monterad och Fon sov så gott....det har tagit många år för Wasanna att inse att det blir så mycket lättare för henne när hon slipper lyfta Fon från golvet där hon hittills alltid legat....nu håller vi tummarna för att sängen ska få vara kvar. Fon ska bara ligga här på dagarna för på nätterna ska Fon sova hos Wasanna...på en madrass på golvet. Jag har många gånger föreslagit att vi skulle bygga en säng men det har inte Wasanna gått med på, hon har varit rädd att Fon ska trilla ur.


Soi Cowboy....."syndens soi" där stannade jag och mitt sällskap till och tog en öl i fredags natt. Inget ställe jag kan rekomendera.....det finns inte många ställen på soien som inte är sexklubbar. Obehagligt att se hur handeln mellan kund och prostituerade pågår....och veta allra flesta tjejer inte hamnat här för att de vill jobba här utanför att de måste.  

förhoppningsvis kan kanske något av mina projekt bli avgörande för någon tjej som inte sett  någon annan möjlighet till att försörja sig än drogförsäljning och prostition.

Barn som är uppe mitt i natten är ingen ovanlig syn när man är ute....många av dom måste följa med sina föräldrar när de jobbar....Soi Cowboy är inget undantag, flera av matförsäljarna på gatan har sina barn med sig eftersom de inte har någon som kan passa dem.....man kan ju fundera på om dessa små-tjejer kommer att hamna i prostition efter att tvingas se denna miljö så gott som dagligen, eller om mamman faktiskt kan sälja så mycket nudlar under dessa sena nätter så de får chans att studera och på så sätt kan välja ett tryggare yrke.


Idag söndag har jag fått lite råd av en snickarkunnig kille nere i lokalen....tyvärr går hans plan hem Sverige i natt så någon praktisk hjälp blev det inte. Men det var ändå bra att få höra lite vad man ska tänka på när det behövs sättas in ett fönster där det för tillfället bara finns en halv vägg. Sen knallade jag över till snickarens hus för att höra om han kan göra jobbet.....det var ingen grann syn som mötte mig, han var riktigt dålig.. han hade inte kunnat arbeta på 2 veckor och när han förklarade vad han var sjuk i så fick jag det till Dengue feber. Han lovade att höra av sig när han mår bättre.

4 kommentarer:

 1. Hoppas på sweorna och hoppas på att duktiga och goa snickar´n snart är på benen igen!

  Jag är helt övertygad om att dina projekt motat tjejer fr att bli prostituerade..

  Ju fler som hänger på och köper galgar desto fler kvinnor i riskzonen får en inkomst....

  SvaraRadera
 2. Underbart om det kan förhindra några från denna sysselsättning!

  SvaraRadera
 3. Så härligt att se att Fon fått en säng. Tänker ofta tillbaka på vårt besök i slummen - starka och oförglömliga minnen!

  SvaraRadera
 4. Åh va bra att Fon kan vila skönt i en säng och minst lika bra att Wasana får lite enklare lyft..Ju längre klarar hon ju ta hand om Fon..Amanda ska få ny "rulle" så nu hoppas jag på att den gamla ska få ny ägare i Bangkok!!
  Nina och jag var i stan tidigare idag,det blev en sväng på torget och god mat på myresjörestaurangen på hemvägen.
  Ikväll ska vi kolla på hockey-vm..heja Johan och resten av trekronor!!
  Ha det bra!
  Kramelikram

  SvaraRadera