måndag 5 april 2010

Microlån

Det finns flera organisationer som ger fattiga människor möjlighet att låna pengar
till något som kan förbättra deras levnadsstandard.....microlån.

På Jennys blogg läste jag om Pedro och hans familj som genom KIVA, en organisation som gör det möjligt för dig och mig att låna ut pengar till fattiga människor över hela världen... att hjälpa någon att komma ett steg längre bort från fattigdomen......visst har du också några hundralappar du kan låna ut ett tag???

Under mina år i Thailand har jag också gett lån till några familjer i Bangkoks
slum. För ca 4 år sedan fick 2 kvinnor låna 30 000 baht vardera i båda fallen handlade
det om att förbättra boende situationen för sina familjer.
Inte mycket pengar kan man tycka.... men om man inte får låna på banken för man tjänar för lite.....och man känner inte ens någon som har pengar att låna ut.

Vad gör man då???

Jag kände att jag ville ge dem en chans att flytta....inte från området men till betydligt bättre bostäder. Vi skrev en avbetalningsplan....en av kvinnorna ville betala tillbaka 2000 per mån och den andra 1000 per månad. Jag tvivlade nog aldrig på att jag skulle få tillbaka pengarna men trodde nog att det skulle ta lite längre tid än planen.....men icke, den 25 varje månad fick jag ett telefonsamtal från där de meddelade att pengarna var insatta på mitt konto. Nu har det gått några år sedan de lånen var betalade.

Förra veckan fick en av kvinnorna som tidigare lånat (till sin etta på 40 kvm) ett nytt lån. Nu behövde hon köpa en tvättmaskin....hennes knän håller inte för att sitta på huk och tvätta åt 4 pers längre. Familjen har nämligen blivit fosterfamilj åt en liten flicka som inte kan bo kvar hos sina egna föräldrar pga att de missbrukar. Tänk er att bo 3 personer i ett enda rum och ändå inte tveka att hjälpa någon som har det svårt.....det är såna jag i min tur gillar att hjälpa.

2 kommentarer:

 1. Dessa kvinnor är nog evigt tacksamma för att just du kunde hjälpa dem. Jag förstår hur du tänker och det är precis så man känner, man vill hjälpa dem som har det svårt men ändå har ett stort hjärta och hjälper andra.

  En fråga bara - min/mina bloggar har åkt bort från din "bloggar jag gillar att läsa".... tråkigt tycker jag.....men sen skriver vi om helt olika saker.

  ha det gott!
  /stina

  SvaraRadera
 2. Förlåt Stina, jag plockade om lite bland bloggar jag följer....jag tog bort din för det stod att du skrev för 1 år sedan... nu ska jag försöka fixa så din nuvarande blogg kommer in igen...oteckniska jag!! vart har mina verktyg tagit vägen?? ps.jag gillar alla dina bra länkar om Thailand

  SvaraRadera