torsdag 21 april 2011

skärtorsdag för länge sedan

När jag hittade de här gulliga påskärringarna på nätet, kom jag att tänka på hur jag och min systeroch våra kompisar brukade "gå påskkärring" när vi var små. Efter julfirandet så var det nog en av årets roligaste traditioner.



Pappa brukade göra jättefina kvastar av björkris åt oss. Vi hade speciella lång-kjolar som mamma hade sytt. Tyget kunde man nästan tro kom från Kina, jag har fortfarande kvar min gröna kjol med röda drakar.
Om det var kallt ute så vände man sin jacka "ut och in" så den såg lite skabbig ut.
Schalett på huvudet,rödmålade kinder och mycket fräknar....sen bar det av mot Blåkulla. Visstja, en kaffepanna med alla fina påskkort man hade ritat skulle man också ha med.



Flera veckor före påsk började syrran och jag att måla påskkort som vi sedan delade ut vid alla hus vi knackade på....hade man tur så fick man en 25-öring och några karameller i sin kaffekokare. Ett hus kommer jag speciellt ihåg, vi inte var så intresserade av att gå in i....där fick man nämligen aldrig mer än en 5-öring och det tyckte vi var snålt.... det tyckte varenda påskkärring Men de flesta gick ändå dit och önskade det gamla paret GLAD PÅSK.



Det var ett tufft jobb att vara påskkärring....det var många som hus som skulle besökas. Ibland fick man ta kvasten och fara hem och tömma sin kaffekokare på godis, frukt och pengar och sen fortsätta knacka dörr.
Oftast var det riktigt mörkt ute när vi kom hem....och innan man ens fick titta igenom vad man fått i sin kaffekokare så var man tvungen att ta ett bad för att få bort alla fräknar och röda kinder....sen var det dax att räkna ihop småslantarna
och kanske stoppa i sig lite godis. Jag kommer fortfarande ihåg att de flesta karamellerna hade smak av både kaffesump och småpengar!!!I vårt lilla samhälle tror jag fortfarande det kommer små påskkärringar och knackar på i husen men hit till Bangkok är det visst lite långt att flyga!!

GLAD PÅSK på er alla blogg besökare

6 kommentarer:

  1. Ja, visst var det något speciellt med att klä ut sig till påskkärring och rita fina bilder. :)) Får se om det kommer nån och ringer på dörren under helgen. Jag önskar dig en Glad Påsk. :)) Kram

    SvaraRadera
  2. Visst var det speciellt med påsk när man var liten! Jag kommer väldigt väl ihåg det, trots att vi hade lite annorlunda påsktraditioner i Dalsland (där ritade man påskbrev som man fyllde med godis och kastade in genom dörrarna - och sedan hoppads man få en massa påskbrev tillbaka - med godis i förstås!) Få se om det kommer några påskkäringar till mig på påskafton..........
    Glad påsk till dig Annika, långt där borta i Bangkok utan påskkäringar!

    SvaraRadera
  3. Hallå alla påsktkäringar! Välkomna til mig på påskafton!

    SvaraRadera
  4. Glad Påska till dig också/Kram S

    SvaraRadera
  5. Glad Påsk!
    ja Annika de var tider det..bror min och jag gick påskkäring ihop tills någon ropade(jag tror tomas lööv) -Titta där går thalin å marie! då gick han raka vägen hem och sen gick han aldrig Pk mer.
    men det gjorde jag...

    stooor Påskkram!!
    mimsan

    SvaraRadera
  6. Oj vad minnen som poppade upp när Du skrev om påsken. Mary och jag gjorde som Du, d.v.s. flera veckor före påsk tillverkade vi påskkort, som vi delade ut. Vi höll oss dock inom närområdet, d.v.s. Bostället. Vi hade två familjer som gav hela 50 öre, så de fick särskilt fina kort./Gudrun

    SvaraRadera