tisdag 1 april 2014

Begravning på thaivis

I eftermiddags var jag det kremering för Ploys mormor....egentligen har hon varit mer som en mamma eftersom Ploys biologiska mamma har tillbringat många år i fängelse. Sjukdomsförloppet  gick väldigt snabbt och hon dog samma dygn som hon kom in till sjukhuset. Högt blodtryck, säger Moew att hon dog av....det är visst en vanligt dödsorsak här. Men efter att igår ha läst att det dör 190 personer varje dag av diabetes här i Thailand....och att de flesta vet inte ens om att de har sjukdomen så kan nog lika väl varit det. Begravningen har pågått under 4 dagar....innan kistan fördes in i kremeringsugnen hade alla vi gäster fått en pappersblomma att lägga vid kistan.Moew och Ploys gamla kollegor från Baan Chivit Mai var förstås med och visade sitt stöd.Efter att kistan förts in i kremeringsugnen delades det först ut en liten nyckelring som gåva till alla gäster och sedan kastade munkarna ut konfettiliknande små knyten....vilka innehöll småpengar, berättade Ploy. Det är spännnande med olika religioners sätt att följa sina anhöriga till sista vilan.

7 kommentarer:

 1. Oerhört spänande (även om det naturligtvis är sorgligt) att få vara med om olika religioners begravningscermonier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorgligast är ju faktiskt att se de anhöriga ledsna.....

   Radera
 2. Jag beklagar verkligen för hennes skull. Var med på min mormors begravning i höstas. Det var väldigt vackert och med en bra stämning. Det är ju ett väldigt vackert farväl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna begravning var också bade vacker och värdig. Inte så ofta hela släkten samlas...samma här som I Sverige.

   Radera
 3. Netta 20140402 Tänk att begravningen pågår i fyra dagar, undrar hur det skulle fungera i Sverige? vad tyckte du om det? vad gör/ händer på de dagarna? intressant med olika länders begravningar och hur man tar farväl av sina nära och kära.

  SvaraRadera
 4. Ja, socker är thaiarnas värsta fiende och praktiskt taget allt är alldeles för sött, inte bra finns så mycket att göra inom folkhälsa!!!

  SvaraRadera
 5. Ser å fint ut..och så får jag en tanke.. Var inte Ploys mormor kristen? Fantastiskt fint om begravningen var ekumenisk. Fin ändå förstås!

  SvaraRadera