torsdag 10 november 2011

Loy Krathong

Under mina 10 år i Bangkok, har jag aldrig firat Loy Kratong så stillsamt som i dag.
Jag är förvånad över att det var så otroligt mycket folk ute....eftersom man uppmanat till att inte släppa iväg så många kratonger.....vi valde den miljövänligare vägen och köpte en bakad kratong....som nu troligen  har förvandlats till fiskmat!!
Det märks verkligen att många är tagna över situtaionen som råder...
Loy Kratong firar man för att visa respect för vattnets andar....antagligen har vi inte varit särskillt snälla mot dom tidigare!!
Loy Krathong infaller i vid fullmåne, lunakalenderns 12 månad...och det brukar ske i november.


För att visa andarna sin respeckt bygger man små flottar av bananstammar och bananlöv, blommor,rökelser och ljus....några småmynt ska också offras. Dessa blomsterflottar skickar man sedan ut i vattnet samtidigt som man framför sina önskar. I vanliga fall är gatorna kantade med kratongförsäljare men idag har det varit väldigt glest mellan dom.Vi traskade över till Emporium parken..... vi = Hugo och jag, Eva och Niklas och deras 3 barn som bodde här i Bkk för några år sedan. I parken stötte vi på våra "gamla" maider....gissa om det var ett härligt återseende....Khun Gai, i blå blus, jobbade hos oss i 4 år.  Hennes yngste son var bara 11 månader då vi sa att hon kunde ta honom med sig när hon jobbade....så han känns nästan som en i familjen. Khun Mon, till höger.... är en kär vän ända sedan vi kom hit för 10 år sedan.


Mon hjälper Hugo, Linn, Hannes och Alva att tända rökelserna


Moa och Eva  får reda på anledningen till att man firar Loy Kratong av Khun Mon

1 kommentar:

  1. Har ett underbart minne av Loy Kratong firandet i just den parken.Tusentalsmänniskor, som varken knödde eller grälade, hjälpsamma händer för att komma ner till vattenkanten, där jag sjösatte min bananflotte med tända ljus! På andra sidan den lilla sjön, stod en stor grupp munkar och sjöng. En magisk kväll!!

    SvaraRadera