lördag 30 mars 2013

rapport från slummen

I torsdags träffade jag en svensk tjej som just är i Thailand tillsammans med sin skolklass för att jobba internationella frågor ur olika perspektiv....Ella hade valt att studera klyftorna mellan fattiga och rika, så av den anledningen kontaktade hon mig. Jag tror hon fick nog ihop ganska mycket material denna dag... Först träffade vi Wasana och hennes snabbt växande familj....det börjar kännas som att det bor en syster el bror i varje hus/skjul snart(hon har 5 systrar och 5 bröder och alla dom har massor av barn och barnbarn). Idag ville Wasana att jag skulle följa med och träffa systern vars tvillingsöner har vuxit upp hos Wasana. (Den historien finns nog bland tidigare inlägg)så efter fängelsestraff och annat så har hon också hamnat i samma kvarter.... Systern som vi påbörjade ett annat byggprojekt med för 1,5 år ....har nu sagt att det bygget ska återupptas i slutet av nästa månad. Då ska hon ha fått ihop de pengar som behövs för att bygga klart. Under tiden bygget har stått still har sonens familj utökats med ännu en dotter....och om några månade kommer ytterligare ett litet barn. Troligen måste de bygga på några våningar på huset som inte blir mer än 15 kvadratmeter
stort!!!
och att "huset" skulle behöva rivas/renoveras råder det väl inget tvekan om ...men frågan är om det ska ligga under Häng På projektet?? Vi kom i alla fall överrens om att jag ska tänka på saken och så erbjöd jag systeryster att komma med och göra galgar...så vem vet om några månader kanske hon har visat att hon verkligen vill försöka förändra sin situation och då kan det kanske bli aktuellt att ge ett litet bidrag plus att hon kan få låna en del för att bygga sitt nya hus.
De två barnen är barnbarn till Wasanas syster....när jag frågar var föräldrarna är så får jag till svar att mamman har stuckit och pappan, hennes son sitter i fängelse!! Äpplet faller inte långt från trädet ....

Senare på kvällen när vi packade galgar i lokalen blev det flera anledningar till att diskutera detta med Sex&Samlevnad....varför finns det ingen information i skolorna? Det är t o m förbjudet att informera. Det är så otroligt mycket undomar som blir gravida och som måste fullfölja graviditerna eftersom abort är också olagligt... Att sedan preventivmedel, kondomer och en del p-piller är gratis verkar ändå inte ha nått ut till ungdomarna i dessa kvarter.

Det blev stora gapskratt när jag försökte hålla i lite information om detta lite senare. Jag kan förstå att de skrattade när jag på min knappa thai pratar om att få killarna "att trä på en plastpåase där nere"....får nog ta in experthjälp till nästa gång, eller ta fram ordlistan!

10 kommentarer:

 1. Hur hinner du med allt?
  Denna flicka hade aldrig kunnat få material till sin uppsats på egen hand..........jo man lär sig mycket genom att bara titta i Bangkok.......men att få bli guidad runt i verkligen, det är guld värt.
  Respekt.........socialt arbete på många olika nivåer.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att ju fler människor som får veta hur befolkningen i Klong Toey 70 rai lever, kan göra att de får upp ögonen för att det finns mycket man kan göra för att hjälpa de fattiga att åtminstone få det lite bättre än vad de tigare hade.

   Radera
 2. Somliga verkar ha många fler timmar på dygnet än vi andra!
  Wasana imponerar igen och alltid! Nu tänker jag.."f..n, ta" syrran som lagt, och lägger, så mycket mer på hennes axlar.
  Attan galet är det, att info om sex, samlevnad och prevention är förbjudet. Var finns lobbyisterna? Kanske Interpol...
  All eloge, till kvinnor som du, som kan, vill och vågar tala om det förbjudna ämnet med vännerna i slummen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja så kanske det är....för idag blev det 8 timmar på en "halvdag" när vi gjorde de sista tagningarna för filmen....

   Radera
 3. Ring Marcus, han kan nog ta tag i detta!! Upplysning är absolut det viktigaste i denna fråga, måste bli ett slut på gravida 13-16 åringar....

  SvaraRadera
 4. Nu har jag fått veta att det inte alls är olagligt att informera om dessa ämnen....så nu får vi trumma igång lite Blommor&Bin undervisning. Visst har jag M i bakhuvudet redan

  SvaraRadera
 5. Filmen! Längtar och väntar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har svårt att tänka mig att Mikael kan använda något av det som filmades igår...som jag svettdes och stakade mig.

   Radera
 6. marina har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "rapport från slummen":

  Så synd att det där med sexualundervisning inte finns, det får ju sådana tråkiga följder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig och hoppas och tror att det snart kommer att införas...det måste bli så!

   Radera