torsdag 8 augusti 2013

Ingen mjukstart precis....

....och det ska det väl inte vara efter en sån lååång semester. Nästan 2 månader har vi tillbringat hemma i Småland. Alldeles intill sjökanten, bättre kan det nog inte bli! Moew har tjutit av förtjusning när vi Skypat och jag har promenerat runt och visat hur vackert det kan vara en solig dag i Sverige.

Att vara tillbaka i hektiska Bangkok är ju också rätt trevligt och det verkar som man har varit lite saknad....Madame,madame var har du varit så länge??undrar taxigubbarna på soien och vakterna här i huset.

Mjukstart var det inte tal om, när vi kom tillbaka. Hugo fick snällt gå till skolan redan dagen efter....och det fixade han bra. Jag har inte heller släppt in någon jetlag vilket känns skönt eftersom jag visste att det skulle bli en hektiskt vecka, denna första. Moew och Ploy har skött Hang On verksamheten med bravur medan jag varit borta och den stora orden till IM-Fairtrade i Sverige är nu så gott som färdig att skeppas.

 

Löneutbetalningarna blev lite försenade denna gång, men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge. Tjejerna var väldigt uppåt även då vi deklarerade att vi från och med nu kommer att hålla inne en liten del av lönen. Vi vill lära dem att även små slantar blir en hel del om man lägger undan regelbundet. Det var inte svårt att förklara det en dag som denna då de flesta gjort 3-4 ggr fler galgar än normalt under en och samma tid. Moew var otroligt  pedagogisk när hon lät dem själva vara med och räkna ut sin lön....ingen gick därifrån utan att veta exakt vad de nu har på sparkontot i projektet.

Som ni ser så sitter Ploy nästan utanför lokalen ....det är dels för att hon tycker att det är svalare där men en annan anledning är att det mesta av lokalen är numera ett enormt lagerhus färdiga galgar väntar på att shippas iväg så golvytan är väldigt begränsad.


 
Eftersom vi haft en stororder så har vi också kunnat erbjuda fler kvinnor jobb....under dessa månader har Moew lärt upp 3 el 4 nya tjejer.....på bilden sitter 17-åriga Som med sin lille son Boss, Som är jätteglad över att nu får göra galgar och har snabbt lärt sig tekniken....att kvittera ut sin allra första lön någonsin gör ju inte saken sämre! 

 
Export....något nytt för oss, men med nya kunder som IM är det nu dax att snart göra första ivägskicket.....Moew och jag har spenderat en del tid med att kopiera dokument, fylla i formulär, (allt på thai) samt att stämpla....nu sager Moew att ALLT är klart, själv är jag misstänksam...det har ju bara kostat 30 Baht!!

 
Trafiken i Bangkok är grym....jag går hellre än åker taxi. Man ser ju så mycket när man promenerar .....eller vad säger ni om detta fina korvdraperiet?? Killen som förberedde sitt lilla gatukök blev nog lite besviken när han market att jag föredrog korvfoto framför en grillad ;)

7 kommentarer:

 1. Härligt att du är tillbaka. Ser fram emot att få titta in i er värld igen, se hur det går för personer du beskriver så levande att man nästan tycker att man känner dem.
  Husbygget, hur går det med det, är det klart. Har Ploy äntligen fått ett eget rum?....
  Gunilla och Björn

  SvaraRadera
 2. Vad snälla ni är. Jag vet inte om det beror på min beskrivning eller helt enkelt att ni har träffat en del av tjejerna....
  Husbygget ska komma igång igen när regnperioden är over, något som de själva valt, alla pengar finns redan.
  Ploy vet nog inte riktigt vad hon vill...men när hon bestämt hur hon vill göra så kommer vi att stötta henne bade praktiskt och ekonomiskt.

  SvaraRadera
 3. Snygg korv-gardin, KRAM Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korvstoppning...kanske du kan lära ut till dina elever. Smålänska insterband kommer att ha en strykande åtgång tror jag.

   Radera
 4. Härligt med stororder, som ger fler unga kvinnor och mammor lön och framtidstro! Och jag instämmer: Härligt att via bloggen få vara med på framgångsresan i 70 rai!

  SvaraRadera
 5. Ja visst är det härligt...fler storordrar väntar vi på. Snart kanske jag måste göra verklighet av löftet som poppade ur mig på filmen, att.... - Jag kan få ihop 50 kvinnor på en eftermiddag att komma och göra galgar!!!!

  SvaraRadera
 6. Vore underbart, och säkert inte ens svår-rott med dig, Moew och Ploy i teamet.
  Till dig, som finns i Göteborg med omnejd.. 102 ljuvliga set för både barn och vuxna finns nu hemma hos mig.

  I Boutique Sandra, Möldals centrum, fyller vi på rejält på onsdag! Välkomna både till mig och till Susanne på Sandra.
  (100:- för 3 vux, 100:- för 4 barn)

  SvaraRadera