fredag 28 februari 2014

Cykeltur i Bangkok

...man kan ju inte bara jobba. Måste få ägna oss sig lite personalfrämjande åtgärder då och då. Ända sedan jag berättade för Moew om de fina cykelvägarna på andra sidan floden inte alls långt från var vi annars håller till, har hon och Ploy önskat att få komma dit. 

Det är väldigt ofta som jag slås av hur lite folk i slummen vet om närområdet....då menar jag verkligen området som är "70 rai" som är 70 rai stort ( 1 rai = 40x40 m). Det känns som jag både hittar bättre och känner till mer om området än vad många av de som bott där hela sitt liv gör. Med denna utflykt hoppas att de nu sprider till sina vänner och grannar om de fina möjligheter att komma hit och få andas frisk luft och låta barnen få springa omkring i den stora "Lam Poo Bang Kra Sob Forest Park". I den cyklade vi runt i en stund innan vi begav oss ut på spångar och vägar i den lilla idyll som faktiskt råder bara några minuter från slumområdet

Varje gång de åker Songteaw till marknaden så kör den förbi den lilla soien ner till piren....där man kan ta sig över till andra sidan för endast 10 baht...sen kan  man hyra en cykel 100 baht för en heldag....men det går säkert att få ner priset om det bara är thailändare i gruppen. Annars kan man ta egen cykel på båten. Vill man inte cykla så finns det Songteow, i alla fall på helgerna då den flytande markanden pågår.

Där Chao Praya River nästan "knyter sig som en påse" ligger distriktet Khung Bang Kachao inringat av floden  ....man kan även ta sig hit med bil då åker man över Rama IV bron.


Moew var till en början livrädd när vi skulle över floden i en liten träbåt liknande denna....inga flytvästar fanns ju förstås, så inte förrän både Filip och jag försäkrat hemnne om att vi båda kan livrädda, lugnade hon sig. Så detta blev Moews andra båttrip ...den första var ju när vi var China town några dagar innan!! På vissa ställen känns det som tiden stått helt still.....som när vi träffade denna fina lilla tant. Hon behövde en ny kvast...och då gör man en själv av palmblad.


Klart vi  fikade....man måste ju gynna tuffingarna som vågar starta egna små ställen på de inte allt för folktäta platserna...en trevlig kille tillsammans med sin mor drev detta lilla place.


Ingen enkel uppgift att ta sig runt på de små spångarna....men det gick bra, Ploy hittade rätta tekninken.


Ingenstans utan ett tempelbesök....men tyvärr känner jag mer och mer som bloggaren Jan Kjällman när han skriver om hycklarna i gula dräkter....
Vi hade ett kort samtal med två av munkarna...båda hade rökpaus och det kändes definitivt som de hade fler laster än bara rökning vill ni läsa om skenheliga munkar så rekomenderar jag  Bara i Bankans blogg.

Vid detta tempel ligger också den "flytande marknaden" Bang Nam Pheung. Mäste säga att jag såg inte mer än någon enstaka båt i den lilla klong de flesta har fasta försäljningsstånd på torra land....men det är en trevlig plats ändå.

12 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt trevlig utflykt. Det är nog inte bara folk i slummen som inte tar sig runt till andra ställen än sina egna kvarter. Men för personer som lever i slummen måste det vara fantastiskt att se och uppleva annat, framför allt i tryggt sällskap. Sen hoppas jag att du har lite kul också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul har jag ....nästan jämt :) En sådan här utflykt gör nästan att man känner sig lite som em Karl Bertil Jonsson....och det är en skön känsla tycker jag.

   Radera
 2. I Sri Lanka kallar jag munkarna för parasiter. Buddisterna ser upp till sina munkar och gör allt för dem och de tar bara för sig. En dag såg jag hur de mätte munkarnas fötter och sedan sprang de iväg och köpte sandaler till dem + gav dem kontanter. Jag tror nog folket behöver sina egna pengar. I bussarna skall munkarna alltid sitta längst fram. Numera åker jag aldrig lokaltrafik, men jag har aldrig flyttat mig för en munk. De får väl kalla mig obildad vit - eller vad de kan tänkas kalla mig - , det bjuder jag på./Gudrun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att du inte "krusar" varken munkar eller de som inte gillar ditt sätt att vara. Jag har tappat tron på munkar ....tycker mest de är arbetsskygga, man kan ju undra hur manga timmar de lägger tid på sina förpliktelser? det är nog inte manga, inte bland de som ränner runt och kollar mobiltelefoner på MBK iallafall

   Radera
 3. Det låter verkligen som en riktigt härlig utflykt. (nu ska jag fortsätta vidare och läsa om munkarna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja....vår vän i Bankan har följt de västa´munkarnas framfart...inte blir man glad av sådan läsning....

   Radera
 4. Verkligen lockande. Hoppas kunna kombinera en cykeltur där när jag, om några veckor, "flyr" hettan och förmodade röken i Chiang Mai.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det dax för stora rökmolnsflykten igen? Kul att du kommer hit....du som är så bra på att snoka upp trevliga platser kommer säkert att få ihop till en hel guidebook på den cykelturen. Skulle gärna hänga med men oroar mig för att cykel-Arne ska ta illa upp om han tror att han fått en konkurent i mig ;) hihi

   Radera
 5. Munkar tycks leva gott! Var finns nunnorna? För..de ska finnas, tror jag.. Fast jag aldrig har sett någon..
  Vilken härlig plats du har hittat!!! Hoppas att tjejerna en dag vill och vågar ta med familjerna dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. nunnor finns det också men det har det inte alls lika förspännt som munkarna när det gäller folks allmosor. Jag brukar skänka en slant till den nunna som ofta star vid Thonglor med sin lilla bytta.

   Radera
 6. Netta 20140301 Vilken härlig cykel tur lite avundsjuk på gamla tanten tänk o kunna sitta så där i hennes ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blir säkert en lika smidig tant du när du kommer upp i hennes alder. Cykelturen är nog lite för lätt för att falla en mountinbikes förare i smaken!!

   Radera