onsdag 19 februari 2014

en lägesrapport....


Filip har verkligen funnit sig tillrätta på sin praktikplats hos Hang on Hangers....och även hos sin värdfamilj, Moew och hennes döttrar. Alla gillar Filip....han är en orädd, nyfiken och energisk kille som visat från början att han ska göra sitt bästa för att detta ska bli en lyckad praktikperiod. Rena drömmen för mig som handledare ;)Jag och namn.....jag har redan glömt vad vår "nyaste" tjej heter. Ung...16 år....gravid i 4 månaden...bor med sin mamma...slutade skolan när hon var 12....känns som hon är en ganska vanlig tjej i dessa kvarter.
Moew berättade för några veckor sedan att en av dotterns klasskamrater blivit mamma när hon var 13!! 
Ungdomsgraviditer är så otroligt vanligt i Thailand ....en av anledningarna är ju förstås bristen på sex o samlevnadsundervisning i skolorna. 
Men frågan är om det skulle hjälpt en tjej som henne att inte hamna i denna situation hon  var ju så ung när hon slutade skolan . Jag tror man måste få föräldrar och andra vuxna att inse värdet med utbildning....för även om det är ungefär samma skolplikt här som vi har hemma så efterföljs det otroligt dåligt....idag jag tror både lärare och elever tycker det är bäst om de svaga/stuliga stannar hemma...där stör de minst och de som går i skolan får mer hjälp och bättre studiero.

Härliga Ning....hon har verkligen kommit med i gänget. Vi har så mycket roligt tack vare henne...inte för att vi hade speciellt tråkigt innan heller men de timmar hon nu förgyller vår tillvaro betyder mycket.
Hon har infört lite nya rutiner ....numera har vi eftermiddagsfika så gott som varje dag!! Jag tror vi har smaskat i oss mer godsaker på de 6 veckor Ning snart har jobbat än vad vi tidigare ätit sen vi hyrde lokalen för snart 2 år sedan!!

Hon är ALLTID hungrig och sugen på ALLT!!

Men så jobbar hon hårt också....kommer som en virvelvind och sätter igång direkt hon kommer innanför dörren. Nu har vi riktigt bra nytta av henne....hon har blivit säker på det hon gör och det märks att hon mår bra av att känna sig behövd.
Vi ser en enorm skillnad på henne på bara dessa veckor....idag kan vi inte tänka oss en eftermiddag utan Ning :) 

Moew....har klarat av första delen av sina engelska studier. Hon är mycket nöjd och vill förstås fortsätta läsa men inte riktigt än.....nu vill hon först bli lite säkrare på att prata innan hon börjar nästa nivå.
Moew har fått erbjudande om att få hjälp att repetera och öva upp sin talspråk i hemmiljö så nu hoppas jag på att det kommer att leda till att vi snart kan ha engelska som jobbspråk....mellan henne och mig. Min thailänska verkar helt ha stangnerat....

I morgon ska vi "cykla med Annika" ....jag har ju lovat att visa var man kan hyra cyklar på andra sidan floden inte långt från vår lokal. Rapport kommer....

9 kommentarer:

 1. Så roligt att Ning kommer och att hon trivs. Hur går det med bäbisen? Ni får väl titta på engelska filmer en stund varje dag för att öva........eller på engelsk språkkurs på CD, så får alla lite övning. Det räcker med en kvart om dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lille bäbben mår fint.....gillar att hänga på mammas mage. Se film är en bra ide.....vi kan passa på då vi ändå tar fikapaus!

   Radera
 2. netta. 20140219
  Va trevligt med lite fika, hon verka va lik mej full fart och alltid hungrig och godsaker inte heller helt fel. cykla med dig anga verka spännande. Brukar de inte va så långt borta som på andra sidan floden? kul grej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har många gemensamma dra Ning och du.....redia yrväder. Kom hit så ska jag guida dig på cykel....tror även ett mountin bike proffs som du skulle trivas i den miljön.

   Radera
 3. Eftermiddagsfika, bra "morot" för sammanhållningen. Såg i tidskriften Scandasia att du redan gjort en cykeltur. Du får bli min cykel-guide nästa Bkk-tripp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då ....du vet mer än mej.... har inte sett någon tidning ännu. Klart jag ska ta dig på en cykelrunda....hoppas inte Arne tror att jag ska börja konkurera med honom bara ;)

   Radera
 4. Duktiga alla! Grattis igen till Moew, och nu med en hälsning: Skriv gärna då och då också på engelska på FB. Gör absolut inget att det inte är felfritt.. Har du översatt fr svenska till thai med Bing..så förstår du att du bara kan vara bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moew är verkligen duktig...och energisk....du kommer att märka stor skillnad när du kommer hit. Jag puffar henne att skriva på fb men hon gör det ändå inte så ofta....

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera