tisdag 13 januari 2015

Burma Yangon

En resa till Burma el Myanmar har länge funnits på min lista över "platser att se innan jag dör".
Så vi bestämde oss för att skippa det där med jul och nyårsfirande och ge oss iväg på en riktig "backpacker resa". Vi reste med bara varsin liten ryggsäck, vilket var otroligt skönt. Framför allt att upptäcka att man inte mycket behöver. Trots att jag har rest en hel del och borde ha lärt mig att man måste förboka både flyg och hotel så blev det ändå inte så. Jag tror alltid att det ska fixa sig ändå och det gör det ju oftast också...och även om det inte blev precis som som vi tänkt så blev det en fantastisk och oförglömlig resa i alla fall....


 De två första nätterna bodde vi i Yangoon...på ett trevligt och bra litet hotel som låg Downtown.

Från fönstret kunde man speja ner på gubbarna som satt på gatan och drack te dagen lång....nästan varje gathörn hade en liten servering med låga bord och små plastpallar....


En munk ska ut och resa......och några av de otroliga mängder av böcker som trängdes i hyllorna på alla de bokstånd och små butiker utmed 37e gatan.


 Budda får nya kläder....


 Hugo i kjol.....inga skor elller strumpor var tillåtna inom tempelområdet


Burmeserna har uppmanats rensa sin egna smyckeskrin och donera allt till templet....

Att resa i Asien utan att besöka några tempel går nog knappast.... Shwedagon Paya är det mest heliga plats i Yangon, Denna enorma stupan är 325 ft hög och syns från hela staden, runt om ligger 64 mindre stupor. Vår guide gav oss en ingående redovisning om hur vilka enorma mängder av guld och ädelstenar som har använts till att smycka den och resten av tempelområdet. Vart 5 år,vilket inföll just när vi var där) får hela Stupan ett nytt guldskick, det går åt ton av guld....donationerna är enorma bla kunde man se alla de smycken och ädelstenar som burmeserna uppmanats att skänka....nu hänger de uppe i toppen tillsammans med den 76 carats diamant som pryder toppen och 5448 andra diamanter och sådär en 2300  rubiner!! Jag blev mer och mer frusterad av att höra om all rikedom som skulle kunna användas till att bygga upp landet istället för att dingla runt i toppen på en Stupa! detta var i guldigaste laget för mig....Vårt hotell låg bara några hundra meter från en populär gata med mängder av ute resturanger som serverade grillspett av olika de slag och naturligtvis Myanmar öl. Det gällde att komma tidigt om man ville ha ett bord...

Ett annat ställe som jag gärna rekomenderar är Link Age som är en liten resturang kombinerad med galleri...vilket drivs av ungdomar som plockats upp från gatan och här får en bra utbildning. Det tog lång tid att få in maten men den var värd att vänta på....testa Tea Leave sallad....så gott!!

sen tog vi flyget ut till kusten.....forts. följer


10 kommentarer:

 1. Ett land som finns kvar på min önskelista, och jag ser fram mot att få följa med till kusten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vänta inte för länge" hör man från alla som varit där. Jag tror ändå inte att förändring till modernisering kommer så snabbt....men vem vet det har definitivt startat.

   Radera
 2. Wow! Vilka otroliga rikedomar som, kunde användas till annat, ja....

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är mycket som man inte förstår när det kommer till religioner....

   Radera
 3. Första etappen av resan...Tack för den! Ser fram emot nästa! Och känner lätt frustration när jag inser vilka rikedomar som skänks för att pryda..och göra gudomarna vänligt inställda. Inte bara i Burma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är sant...och inte bara inom buddismen utan inom alla religioner.

   Radera
 4. You´re back ! KUL ! Och vilken rivstart med Burma, också på min önskelista. Men du har rätt: man behöver inte ligga på topp hela tiden. Ibland får man varva med mindre väsentliga saker, för att hålla bloggen igång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gote....ska se till så jag håller mig mer uppdaterad på din och andra blogger jag följer också.

   Radera
 5. Burma står på vår önskelista oxå, väntar med glädje på nästa reseetapp.
  Har lite pengar som jag skall skicka till dig........några galgar och armband. Skall påminna Björn imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekomenderas varmt....

   ok....stryker er på listan över fodringar ;) tack

   Radera