lördag 18 januari 2014

Besök hos Ning och babyn


Dagens inlägg är redan gammalt...jag skrev det i torsdags,  men av div anledningar blev det inte klart förrän nu...

Denna vecka när anti government demonstranter har blockerat i stort sett varenda vägkorsning och de flesta skolor varit stängda. Så har jag försökt komma ifatt med pappersarbete och mail samtidigt som kunnat påminna sonen om att bara för att skolan är stängd så är det inte förbjudet att titta i en bok!
Idag gick Hugo till skolan igen....mamma var nog gladast. Nu är det bara att hålla tummarna att det håller i sig fram till februarilovet.

Barnen i Thai skolorna var lediga av annan anledning....det är "Uppskatta din Lärares Dag" idag ch då är lärarna hemma och njuter. Så av den anledningen har vi haft "barnabetare" hos oss idag....Pinky och Princess, Moews båda tjejer har hängt med oss idag och fått jobba lite också. Jag envisa med att prata engelska och ger mig inte förrän de svarar på engelska....båda två förstår massor men är så ovana att prata att de får tunghäfta när de ska svara.

Idag pysslade vi med pärlor och siden som ska bli fina armband....spännande och kul att få göra något annat även om det finns en hel del likheter i hur de virar tyg på galgarna.
Vår nya medarbetare Ning dök inte upp idag....så då gjorde vi ett hembesök för att  höra anledningen. Jag hade tidigare inte varit hemma hos Ning och hennes sambo och lille son....har bara hört och sett bilder  som visat att de bor väldigt spatanskt. Deras lilla skjul inte var mer än 5 m2!!

Vi knackade på och blev hälsade att komma in....de har redan besök av en läkare och sjuksköterska som kommit för att kolla babyn och för att visa Ning och fadern hur man tar hand om sitt barn.

De kallar mig för grandmother....inte utan att jag blir lite rörd. Han är så fin den lille killen och och Ning blir intresserad när hon ser att jag kan få honom att "prata"och gurgla.

- Han försår redan svenska, säger jag ....då skrattar Ning.Det känns bra att veta att vi är många som håller koll på denna lilla familj....pappan är bra och han gör sitt bästa för att vara en bra pappa till både sin son och sin sambo. Vi får se hur mycket vi kan hjälpa....just nu är det Ning vi försöker stärka på olika sätt. 

Att pojken får bra omvårdnad, ser nog dagis och sjukvård till...men självklart kommer vi att slå larm om vi märker att pojken skulle må dåligt på något vis.
Denna text var skriven direkt på väggen innanför dörren.

Det var ett väldigt omtumlande besök i det lilla skjulet utmed järnvägsspåret....men jag känner mig ändå glad över att vi i Hang On projektet fått chansen att kanske inte förändra allt men i alla fall hjälpa så gott vi kan för att de ska ha chans att växa i sin roll som föräldrar åt den goaste lille kille.

12 kommentarer:

 1. Åh, vad jag känner igen detta med familjer som har svårt att klara uppgiften som förälder - i mitt fall oftast på grund av enorm fattigdom. Jag har ju min kontaktperson Cedric som kan hålla ett öga på dem vi finner, men bäst känns det ju att själv med jämna mellanrum kunna kontrollera och hjälpa på plats. Det kan ju inte jag. Nu kan jag snart börja räkna dagarna tills jag kan åka ner och träffa "mina" familjer. Jag har ett par som jag återvänder till varje år och så tillkommer det förstås alltid någon och för någon har det rett upp sig och behöver inte mer hjälp. Ha det så gott Annika! Kram Gudrun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har stor respekt för vad du gör och undrar varför inte blivit årets smålänning.Jag såg ett inslag på TV för manga år sedan, tror det var innan vi lämnade Sv, för 14 år sedan. Har du hållt på så länge med din hjälpverksamhet på Sri Lanka? Kanske var det då som det såddes ett lite frö i mig som gjort att jag alltid velat hjälpa på de ställen jag har befunnit mig.

   Radera
  2. Jag har haft fadderbarn sedan 1985, men första gången jag var i Sri Lanka var 1993. Herre Gud, det är ju 20 år sedan! Barnen från barnhemmet, där jag var1997 är nu vuxna och jag har faktiskt kontakt med en del utav dem tack vare Facebook. Någon har det bra, andra hyfsat och de flesta vet jag inget om.

   Radera
  3. Otroligt att du fortfarande har kontakt med många av "dina barn"...du kan väl också kalla dig "mormor" nu....nu när du är gudmor åt den lilla flickan

   Radera
 2. Har inte varit inne här på ett tag men det är alltid lika intressant att ta del av det jobb du gör.
  Kanske det känns hopplöst ibland, som en droppe i havet, allt ni gör - men ni gör nog ett väldigt värdefullt jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, vilka uppmuntrande och varma ord, tusen tack
   Hoppas jag kan hålla bloggen uppdaterad så du fortsätter att läsa.

   Radera
 3. Mormor.......jag är full av beundran......den här lilla familjen kommer nog att finnas med i ditt galgprojekt , länge.
  Så bra att skolorna är igång igen, lite ordning och reda är bra för ungarna.
  Följer med spänning läget i Bangkok. Ner till Klong Toiy lär om väl inte komma, så där är ni säkra! Tag väl hand om er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klong Toey 70 rai....känns säkert och tryggt. Idag har vi varit på Brunch på F.A.B....en trevlig tillställning.

   Radera
 4. Underbart! Fortsätt hålla ögonen öppna - hon behöver nog det, lilla Ning och hennes familj! Hoppas innerligt att hon fortsätter på Hang on......Kram, mormor Annika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De går det åt att vi gör....hoppas innerligt att pappan klarar den tuffa roll han har hamnat i.

   Radera
 5. Vilket fantastiskt arbete ni gör där borta! Jag är verkligen full av beundran, och här kan man verkligen använda det där med att "många droppar små..."
  (Förresten, det där med "uppskatta di nlärares dag" tycker jag vi ska införa i Sverige också!!)

  SvaraRadera
 6. ...många droppar små...det passer verkligen in. Viktigt att inte bli besviken för att man inte kan hjälpa alla. Tack vare alla goa männinskor som hjälper till att sprida galgar lite här och var.....kan vi fortsätta att göra livet lite bättre för vissa.

  Klart det ska finnas en uppskattningsdag för lärare I Sv också....men räcker det med 1 ?

  SvaraRadera